Waterhardheid Kattendijke (Goes)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Kattendijke minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode nogal afwijken. De grootste hardheid in Kattendijke is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Kattendijke is een kleine woonplaats met 550 inwonenden. Kattendijke ligt in de gemeente Goes. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Kattendijke

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De indruk van de gegeven hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Kattendijke waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Kattendijke**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Kattendijke

Rekensom voor 6,38 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Kattendijke?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kattendijke is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.