Waterhardheid Katwijk NB (Cuijk)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
8,18
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Katwijk NB. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Katwijk NB is 8,18 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Katwijk NB is een kleine woonplaats met 430 inwoners. Katwijk NB is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Cuijk.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Katwijk NB

De beleving van een bepaalde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 7,34 dH "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de douchewand dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Katwijk NB waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Katwijk NB**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Katwijk NB

Berekening voor 7,34 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Katwijk NB?

Een ieder ervaart zacht leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Katwijk NB is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 7,34 naar 0 dH terug te dringen.