Waterhardheid Kedichem (Leerdam)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Kedichem heeft een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Kedichem is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Kedichem is een kleine woonplaats met 820 inwonenden. Kedichem ligt in de gemeente Leerdam. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Kedichem

De perceptie van een bepaalde hardheid is nogal subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de badkamer aanvaarden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Kedichem objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Kedichem**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Kedichem

Rekensom voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Kedichem?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kedichem is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.