Waterhardheid Kekerdom (Groesbeek)

Zacht
0
5,10
dH
Tamelijk hard
3
8,90
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Kekerdom is 5,10 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 5,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,34 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Kekerdom is 8,90 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Kekerdom telt 520 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Kekerdom bevindt zich in de gemeente Groesbeek. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Kekerdom

De perceptie van een gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,10 Duitse graden "OK" vinden en het schoonmaken van de tegels accepteren.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 5,10 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Kekerdom waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,10 dH in Kekerdom**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Kekerdom

Berekening voor 5,10 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,10 dH x 180m3 = 16,34 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Kekerdom?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kekerdom is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 5,10 naar 0 Duitse graden te reduceren.