Waterhardheid Kerk-Avezaath (Buren)

Zacht
0
4,90
dH
Tamelijk hard
3
11,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Kerk-Avezaath heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 4,90 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Kerk-Avezaath is 11,50 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Kerk-Avezaath is een kleine woonplaats met 1.380 inwoners. Kerk-Avezaath hoort bij de gemeente Buren. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Kerk-Avezaath

De indruk van een bepaalde hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,90 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand dulden.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat een waterhardheid van 4,90 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Kerk-Avezaath objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,90 dH in Kerk-Avezaath**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Kerk-Avezaath

Calculatie voor 4,90 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Kerk-Avezaath?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kerk-Avezaath is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.