Waterhardheid Kerkdriel (Maasdriel)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,50 dH. Zo hard is het drinkwater in Kerkdriel. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkdeeltjes.

Kerkdriel is een kleine woonplaats met 7.300 inwonenden. Kerkdriel bevindt zich in de gemeente Maasdriel. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Kerkdriel

Mensen kunnen waterhardheid van 6,50 Duitse graden "prima" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 6,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Kerkdriel objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,50 dH in Kerkdriel**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Kerkdriel

Calculatie voor 6,50 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Kerkdriel?

Onthard water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kerkdriel is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,50 naar 0 Duitse graden terug te brengen.