Waterhardheid Kerkrade (Kerkrade)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Kerkrade (Kirchroa) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 7,34 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Kerkrade (Kirchroa) is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Kerkrade is een tamelijk grote woonplaats met 41.390 inwoners. Kerkrade ligt in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Kerkrade.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Kerkrade

Men kan waterhardheid van 7,34 dH wellicht "prima" vinden. De ervaring van de gegeven waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat water van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Kerkrade waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 dH in Kerkrade**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Kerkrade

Calculatie voor 7,34 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Kerkrade?

Iedereen beleeft kalkvrij drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kerkrade is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.