Waterhardheid Kerkwijk (Zaltbommel)

Zacht
0
6,22
dH
6,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,22 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Kerkwijk. Dit is tamelijk hard water. 1 dH betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,22 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,93 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Kerkwijk is 6,90 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Kerkwijk biedt plaats aan 610 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Kerkwijk bevindt zich in de gemeente Zaltbommel. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Kerkwijk

De ervaring van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 6,22 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat water van 6,22 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Kerkwijk objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,22 Duitse graden in Kerkwijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Kerkwijk

Calculatie voor 6,22 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,22 dH x 180m3 = 19,93 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Kerkwijk?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kerkwijk is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 6,22 naar 0 dH te reduceren.