Waterhardheid Kesteren (Neder-Betuwe)

Zacht
0
4,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Kesteren kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 4,80 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter drinkwater. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalkaanslag.

Kesteren telt 5.250 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Kesteren ligt in de gemeente Neder-Betuwe. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Kesteren

Men kan een waterhardheid van 4,80 Duitse graden misschien "OK" vinden. De betekenis van een gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Dat daargelaten is het onzin dat een waterhardheid van 4,80 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Kesteren waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 4,80 Duitse graden in Kesteren**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Kesteren

Rekensom voor 4,80 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Kesteren?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kesteren is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,80 naar 0 dH te verminderen.