Waterhardheid Kinderdijk (Molenwaard)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Kinderdijk bedraagt ongeveer 4,98 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Kinderdijk is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Kinderdijk biedt plaats aan 830 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Kinderdijk hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Kinderdijk

De waarneming van een gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en het ontkalken van de badkamer aanvaarden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Maar het is ook een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Kinderdijk objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Kinderdijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Kinderdijk

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Kinderdijk?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kinderdijk is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.