Waterhardheid Klarenbeek (Apeldoorn)

Zacht
0
4,90
dH
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,90 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Klarenbeek. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalk per m3 water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste hardheid in Klarenbeek is 6,50 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Klarenbeek is een kleine woonplaats met 1.595 inwonenden. Klarenbeek hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Apeldoorn.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Klarenbeek

U kunt hardheid van 4,90 dH wellicht "acceptabel" vinden. De perceptie van de bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,90 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Klarenbeek objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,90 Duitse graden in Klarenbeek**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Klarenbeek

Calculatie voor 4,90 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Klarenbeek?

Een ieder beleeft zacht leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Klarenbeek is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 4,90 naar 0 Duitse graden terug te dringen.