Waterhardheid Klein Zundert (Zundert)

Zacht
0
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,84 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Klein Zundert. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 7,84 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,12 kilogram kalkvormende deeltjes.

Klein Zundert is een kleine woonplaats met 2.465 inwonenden. Klein Zundert ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Zundert.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Klein Zundert

De indruk van een bepaalde hardheid is erg subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 7,84 dH "OK" vinden en het schrobben van de tegels voor lief nemen.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat water van 7,84 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Klein Zundert waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,84 dH in Klein Zundert**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Klein Zundert

Berekening voor 7,84 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,84 dH x 180m3 = 25,12 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Klein Zundert?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Klein Zundert is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 7,84 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.