Waterhardheid Klijndijk (Borger-Odoorn)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Klijndijk. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Klijndijk is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Klijndijk is een kleine woonplaats met 735 inwonenden. Klijndijk is onderdeel van de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Borger-Odoorn.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Klijndijk

Iemand kan een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "acceptabel" vinden. De perceptie van een gegeven hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Klijndijk objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 Duitse graden in Klijndijk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Klijndijk

Berekening voor 6,38 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Klijndijk?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Klijndijk is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH terug te dringen.