Waterhardheid Klimmen (Voerendaal)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Klimmen (Klumme) is om en nabij de 7,34 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Klimmen (Klumme) is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Klimmen telt 3.305 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Klimmen maakt deel uit van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Voerendaal.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Klimmen

Iemand kan een waterhardheid van 7,34 dH wellicht "prima" vinden. De gewaarwording van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Klimmen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,34 Duitse graden in Klimmen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Klimmen

Calculatie voor 7,34 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Klimmen?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Klimmen is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te dringen.