Waterhardheid Kloetinge (Goes)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Kloetinge heeft een minimale waterhardheid van 6,38 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Kloetinge is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Kloetinge is een kleine woonplaats met 3.295 inwonenden. Kloetinge hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Goes.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Kloetinge

Mensen kunnen een hardheid van 6,38 dH "heel gewoon" vinden. De ontvangst van de vastgestelde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Kloetinge waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in water bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,38 Duitse graden in Kloetinge**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Kloetinge

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Kloetinge?

Onthard water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kloetinge is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.