Waterhardheid Kloosterzande (Hulst)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Kloosterzande kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,38 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub leidingwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste hardheid in Kloosterzande is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Kloosterzande telt 3.160 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Kloosterzande maakt deel uit van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Hulst.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Kloosterzande

Men kan een hardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de bepaalde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Kloosterzande waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 dH in Kloosterzande**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Kloosterzande

Becijfering voor 6,38 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Kloosterzande?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kloosterzande is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.