Waterhardheid Klundert (Moerdijk)

Zacht
0
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,84 dH. Zo hard is het drinkwater in Klundert. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 7,84 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,12 kilogram kalkvormende deeltjes.

Klundert biedt plaats aan 5.795 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Klundert ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Moerdijk.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Klundert

Iemand kan waterhardheid van 7,84 dH "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Toch is het een verzinsel dat water van 7,84 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Klundert objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 7,84 dH in Klundert**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Klundert

Becijfering voor 7,84 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,84 dH x 180m3 = 25,12 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Klundert?

Een ieder beleeft volledig zacht leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in streken met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Klundert is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 7,84 naar 0 Duitse graden te verminderen.