Waterhardheid Knegsel (Eersel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het leidingwater in Knegsel ligt rond 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 9,41 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,15 kilogram kalkdeeltjes.

Knegsel biedt plaats aan 1.270 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Knegsel bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Eersel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Knegsel

De gewaarwording van een gegeven hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 9,41 dH "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water van 9,41 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Knegsel objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 9,41 Duitse graden in Knegsel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Knegsel

Berekening voor 9,41 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,41 dH x 180m3 = 30,15 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Knegsel?

Iedereen beleeft onthard leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Knegsel is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 9,41 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.