Waterhardheid Koarnjum (Leeuwarderadeel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Koarnjum heeft een waterhardheid van ongeveer 9,50 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub kraanwater. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Koarnjum is een kleine woonplaats met 450 inwonenden. Koarnjum hoort bij de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Leeuwarderadeel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Koarnjum

Mensen kunnen hardheid van 9,50 dH misschien "heel gewoon" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 9,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Koarnjum objectief bepalen

Je kunt de mineralen in water bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,50 dH in Koarnjum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Koarnjum

Becijfering voor 9,50 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Koarnjum?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Koarnjum is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 9,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.