Waterhardheid Kockengen (Stichtse Vecht)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 dH. Zo hard is het leidingwater in Kockengen. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Kockengen is een kleine woonplaats met 3.300 inwonenden. Kockengen ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Kockengen

De waarneming van een gegeven hardheid is nogal subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het boenen van de tegels aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 7,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Kockengen objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,50 Duitse graden in Kockengen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Kockengen

Rekensom voor 7,50 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Kockengen?

Een ieder ervaart onthard kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kockengen is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.