Waterhardheid Koekange (De Wolden)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Koekange. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Koekange is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Koekange is een kleine woonplaats met 2.435 inwonenden. Koekange bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente De Wolden.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Koekange

Mensen kunnen een hardheid van 6,38 dH "prima" vinden. De ervaring van de gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat water van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Koekange waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater testen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 dH in Koekange**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Koekange

Becijfering voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Koekange?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt meestal voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Koekange is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.