Waterhardheid Kolham (Slochteren)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Kolham heeft een waterhardheid van ongeveer 12,50 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter drinkwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Kolham biedt plaats aan 1.360 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Kolham bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Slochteren.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Kolham

De perceptie van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 12,50 Duitse graden "normaal" vinden en dus het ontkalken van de douchekranen voor lief nemen.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Kolham objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 12,50 Duitse graden in Kolham**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Kolham

Berekening voor 12,50 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Kolham?

Een ieder ondervindt zacht leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kolham is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.