Waterhardheid Kolhorn (Hollands Kroon)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Kolhorn. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Kolhorn is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Kolhorn biedt plaats aan 995 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Kolhorn maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Kolhorn

De ontvangst van een gegeven hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,00 dH "prima" vinden en het schrobben van de douchewand dulden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Kolhorn waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Kolhorn**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Kolhorn

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Kolhorn?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kolhorn is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH te verminderen.