Waterhardheid Kollum (Kollumerland en Nieuwkruisland)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,30 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Kollum. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalk.

Kollum is een kleine woonplaats met 5.480 inwonenden. Kollum ligt in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Kollum

Men kan een waterhardheid van 9,30 dH wellicht "acceptabel" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Het is evenwel niet waar dat water van 9,30 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Kollum waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,30 dH in Kollum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Kollum

Rekensom voor 9,30 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Kollum?

Kalkvrij water wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt dikwijls voor in regio’s met hard water. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kollum is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 9,30 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.