Waterhardheid Kommerzijl (Zuidhorn)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,00 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Kommerzijl. Dit is behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.

Kommerzijl is een kleine woonplaats met 580 inwonenden. Kommerzijl bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Zuidhorn.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Kommerzijl

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 9,00 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De betekenis van de vastgestelde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Toch is het onzin dat water van 9,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Kommerzijl objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 9,00 dH in Kommerzijl**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Kommerzijl

Rekensom voor 9,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Kommerzijl?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kommerzijl is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 9,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.