Waterhardheid Koningsbosch (Echt-Susteren)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Zo hard is het water in Koningsbosch (De Boesj) minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Koningsbosch (De Boesj) is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Koningsbosch is een zeer kleine woonplaats met 1.700 inwoners. Koningsbosch is onderdeel van de gemeente Echt-Susteren. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Koningsbosch

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van de vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Koningsbosch waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 dH in Koningsbosch**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Koningsbosch

Rekensom voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Koningsbosch?

Een ieder ervaart onthard drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Koningsbosch is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.