Waterhardheid Koningslust (Peel en Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Koningslust (Keuningslust) heeft een minimale waterhardheid van plus minus 7,34 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Koningslust (Keuningslust) is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Koningslust biedt plaats aan 1.245 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Koningslust is onderdeel van de gemeente Peel en Maas. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Koningslust

U kunt een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "acceptabel" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Maar het is ook een verzinsel dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Koningslust waardevrij testen

Je kunt de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 7,34 dH in Koningslust**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Koningslust

Becijfering voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Koningslust?

Een ieder ondervindt volledig zacht kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in streken met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Koningslust is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.