Waterhardheid Koog aan de Zaan (Zaanstad)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Koog aan de Zaan minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Koog aan de Zaan is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Koog aan de Zaan is een redelijk kleine woonplaats met 11.185 inwoners. Koog aan de Zaan bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zaanstad.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Koog aan de Zaan

U kunt hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De beleving van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Koog aan de Zaan waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,00 dH in Koog aan de Zaan**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Koog aan de Zaan

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Koog aan de Zaan?

Iedereen beleeft zacht leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Koog aan de Zaan is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.