Waterhardheid Kootstertille (Achtkarspelen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,30 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Kootstertille (Koatstertille). Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Kootstertille is een kleine woonplaats met 2.560 inwoners. Kootstertille ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Achtkarspelen.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Kootstertille

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 9,30 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 9,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Kootstertille objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 9,30 Duitse graden in Kootstertille**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Kootstertille

Becijfering voor 9,30 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Kootstertille?

Praktisch iedereen ervaart zacht water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kootstertille is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 9,30 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.