Waterhardheid Kootwijk (Barneveld)

Zacht
0
5,90
dH
6,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Kootwijk ligt rond 5,90 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Kootwijk is 6,80 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Kootwijk telt 255 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Kootwijk hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Barneveld.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Kootwijk

Men kan waterhardheid van 5,90 dH wellicht "geen probleem" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 5,90 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Kootwijk waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 5,90 dH in Kootwijk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Kootwijk

Becijfering voor 5,90 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Kootwijk?

Een ieder ondervindt zacht water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine residu komt het meest voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kootwijk is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 5,90 naar 0 dH te reduceren.