Waterhardheid Kootwijkerbroek (Barneveld)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Kootwijkerbroek kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 6,20 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalk.

Kootwijkerbroek is een kleine woonplaats met 5.205 inwonenden. Kootwijkerbroek hoort bij de gemeente Barneveld. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Kootwijkerbroek

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,20 Duitse graden "OK" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat een waterhardheid van 6,20 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Kootwijkerbroek waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 6,20 Duitse graden in Kootwijkerbroek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Kootwijkerbroek

Berekening voor 6,20 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Kootwijkerbroek?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kootwijkerbroek is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,20 naar 0 dH te verminderen.