Waterhardheid Kornhorn (Grootegast)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het drinkwater in Kornhorn ligt rond de 9,00 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.

Kornhorn is een kleine woonplaats met 670 inwonenden. Kornhorn maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Grootegast.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Kornhorn

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 9,00 dH "prima" vinden en het ontkalken van de douchekranen accepteren.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Maar het is ook een fabeltje dat een waterhardheid van 9,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Kornhorn waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 9,00 Duitse graden in Kornhorn**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Kornhorn

Rekensom voor 9,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Kornhorn?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kornhorn is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 9,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.