Waterhardheid Kortenhoef (Wijdemeren)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Kortenhoef. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Kortenhoef telt 6.745 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Kortenhoef hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wijdemeren.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Kortenhoef

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en het ontkalken van de glazen douchewand aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Kortenhoef objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Kortenhoef**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Kortenhoef

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Kortenhoef?

Een ieder ondervindt kalkvrij drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kortenhoef is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.