Waterhardheid Kortgene (Noord-Beveland)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Kortgene. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Kortgene is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Kortgene biedt plaats aan 1.860 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Kortgene maakt deel uit van de gemeente Noord-Beveland. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Kortgene

Iemand kan waterhardheid van 6,38 Duitse graden misschien "prima" vinden. De betekenis van de bepaalde waterhardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat water van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Kortgene objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 6,38 Duitse graden in Kortgene**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Kortgene

Berekening voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Kortgene?

Een ieder beleeft volledig kalkvrij leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kortgene is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.