Waterhardheid Koudekerk aan den Rijn (Alphen aan den Rijn)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Koudekerk aan den Rijn. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Koudekerk aan den Rijn is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Koudekerk aan den Rijn telt 4.200 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Koudekerk aan den Rijn hoort bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Koudekerk aan den Rijn

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en dus het ontkalken van de douchekranen dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Hoe dan ook is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Koudekerk aan den Rijn objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Koudekerk aan den Rijn**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Koudekerk aan den Rijn

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Koudekerk aan den Rijn?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Koudekerk aan den Rijn is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.