Waterhardheid Kraggenburg (Noordoostpolder)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,90 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Kraggenburg. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Kraggenburg is 8,30 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Kraggenburg biedt plaats aan 1.430 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Kraggenburg bevindt zich in de gemeente Noordoostpolder. Die hoort bij de centrale provincie Flevoland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Kraggenburg

Mensen kunnen hardheid van 7,90 dH wellicht "OK" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 7,90 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Kraggenburg objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,90 Duitse graden in Kraggenburg**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Kraggenburg

Rekensom voor 7,90 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Kraggenburg?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kraggenburg is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 7,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.