Waterhardheid Kreileroord (Hollands Kroon)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Kreileroord minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Kreileroord is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Kreileroord biedt plaats aan 595 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Kreileroord ligt in de gemeente Hollands Kroon. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Kreileroord

De ervaring van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "prima" vinden en het schrobben van de kranen dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Kreileroord waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Kreileroord**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Kreileroord

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Kreileroord?

Een ieder ondervindt kalkvrij drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in streken met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kreileroord is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.