Waterhardheid Krewerd (Delfzijl)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Krewerd. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per m3 kraanwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Krewerd biedt plaats aan 120 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Krewerd ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Delfzijl.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Krewerd

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Men kan zo een hardheid van 12,50 dH "OK" vinden en dus het schoonmaken van de douchekranen aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Krewerd waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 12,50 dH in Krewerd**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Krewerd

Berekening voor 12,50 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Krewerd?

Een ieder ervaart onthard leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in regio’s met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Krewerd is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 12,50 naar 0 dH te reduceren.