Waterhardheid Krimpen aan den IJssel (Krimpen aan den IJssel)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Krimpen aan den IJssel. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH is 17,8 gram kalk in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Krimpen aan den IJssel is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Krimpen aan den IJssel telt 28.860 inwoners. Dit is een vrij kleine woonplaats. Krimpen aan den IJssel maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Krimpen aan den IJssel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Krimpen aan den IJssel

U kunt een hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De betekenis van de bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Krimpen aan den IJssel waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Krimpen aan den IJssel**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Krimpen aan den IJssel

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Krimpen aan den IJssel?

Een ieder ondervindt zacht kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Krimpen aan den IJssel is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.