Waterhardheid Kring van Dorth (Lochem)

Zacht
0
6,70
dH
7,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Kring van Dorth kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,70 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,47 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Kring van Dorth is 7,80 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Kring van Dorth telt 275 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Kring van Dorth maakt deel uit van de gemeente Lochem. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Kring van Dorth

De indruk van een gegeven hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,70 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de kranen aanvaarden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,70 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Kring van Dorth waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,70 dH in Kring van Dorth**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Kring van Dorth

Rekensom voor 6,70 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,70 dH x 180m3 = 21,47 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Kring van Dorth?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kring van Dorth is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,70 naar 0 Duitse graden terug te dringen.