Waterhardheid Krommenie (Zaanstad)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Krommenie minimaal. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Krommenie is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Krommenie telt 17.035 inwonenden. Dit is een vrij kleine woonplaats. Krommenie hoort bij de gemeente Zaanstad. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Krommenie

Mensen kunnen hardheid van 6,00 dH wellicht "acceptabel" vinden. De indruk van een vastgestelde hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Evenwel is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Krommenie waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater testen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Krommenie**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Krommenie

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Krommenie?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt het vaakst voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Krommenie is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.