Waterhardheid Kronenberg (Horst aan de Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Kronenberg (De Kroeënenberg). Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Kronenberg (De Kroeënenberg) is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Kronenberg is een erg kleine woonplaats met 1.165 inwonenden. Kronenberg hoort bij de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Horst aan de Maas.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Kronenberg

Men kan waterhardheid van 7,34 dH wellicht "OK" vinden. De ervaring van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Kronenberg waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 dH in Kronenberg**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Kronenberg

Berekening voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Kronenberg?

Onthard water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met hard water. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kronenberg is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.