Waterhardheid Kropswolde (Hoogezand-Sappemeer)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Kropswolde. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter drinkwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Kropswolde telt 1.675 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Kropswolde is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Hoogezand-Sappemeer.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Kropswolde

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 12,50 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De indruk van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 12,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Kropswolde objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 12,50 Duitse graden in Kropswolde**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Kropswolde

Becijfering voor 12,50 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Kropswolde?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kropswolde is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 12,50 naar 0 dH terug te brengen.