Waterhardheid Kruiningen (Reimerswaal)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Kruiningen is ongeveer 6,38 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Kruiningen is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Kruiningen telt 4.115 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Kruiningen hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Reimerswaal.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Kruiningen

Iemand kan hardheid van 6,38 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De betekenis van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Kruiningen waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 Duitse graden in Kruiningen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Kruiningen

Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Kruiningen?

Onthard water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kruiningen is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.