Waterhardheid Kruisland (Steenbergen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Kruisland bedraagt ongeveer 6,38 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste hardheid in Kruisland is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.

Kruisland is een kleine woonplaats met 2.275 inwonenden. Kruisland is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Steenbergen.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Kruisland

De waarneming van een gegeven waterhardheid is duidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 Duitse graden "normaal" vinden en dus het ontkalken van de tegels dulden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Het is echter ook een fabeltje dat water van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Kruisland objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Kruisland**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Kruisland

Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Kruisland?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kruisland is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.