Waterhardheid Kûbaard (Littenseradiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Kûbaard (Kubaard) kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 8,30 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag.

Kûbaard is een kleine woonplaats met 250 inwonenden. Kûbaard hoort bij de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Littenseradiel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Kûbaard

De perceptie van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 8,30 dH "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de douchewand aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat water van 8,30 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Kûbaard waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 8,30 dH in Kûbaard**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Kûbaard

Berekening voor 8,30 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Kûbaard?

Een ieder ondervindt onthard kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt praktisch altijd voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kûbaard is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 8,30 naar 0 dH te verminderen.