Waterhardheid Kudelstaart (Aalsmeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Kudelstaart kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,00 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Kudelstaart is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Kudelstaart is een kleine woonplaats met 9.000 inwoners. Kudelstaart is onderdeel van de gemeente Aalsmeer. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Kudelstaart

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Het is evenwel een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Kudelstaart objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Kudelstaart**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Kudelstaart

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Kudelstaart?

Zacht water wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Kudelstaart is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH te verminderen.