Waterhardheid Kuinre (Steenwijkerland)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Kuinre. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Kuinre is 8,10 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Kuinre telt 905 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Kuinre bevindt zich in de gemeente Steenwijkerland. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Kuinre

Mensen kunnen hardheid van 7,30 dH wellicht "prima" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 7,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Kuinre waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,30 Duitse graden in Kuinre**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Kuinre

Becijfering voor 7,30 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Kuinre?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Kuinre is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 7,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.