Waterhardheid Kwadijk (Zeevang)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Kwadijk is 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale hardheid in Kwadijk is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Kwadijk biedt plaats aan 805 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Kwadijk bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zeevang.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Kwadijk

Men kan waterhardheid van 6,00 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van de gegeven waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Kwadijk objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,00 dH in Kwadijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Kwadijk

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Kwadijk?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Kwadijk is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.