Waterhardheid Kwintsheul (Westland)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Kwintsheul. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Kwintsheul is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Kwintsheul telt 3.685 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Kwintsheul ligt in de gemeente Westland. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Kwintsheul

Men kan hardheid van 4,98 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Kwintsheul objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Kwintsheul**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Kwintsheul

Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Kwintsheul?

Praktisch iedereen ondervindt zacht water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine residu komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Kwintsheul is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.